HALLOWEEN-ul nu-i poate influența decât pe cei care permit asta - NonConformista

HALLOWEEN-ul nu-i poate influența decât pe cei care permit asta

Adoptăm din ce în ce mai multe sărbători și obiceiuri ale altor popoare, care posibil ca la rândul lor să le fi adoptat și ele. Unii spun că nu avem coloană vertebrală, alții că nu dăunează cu nimc, dacă mai trecem una pe răboj, iar alții sunt vehemenți pentru că văd cum se renunță la sărbătorile și obiceiurile noastre pentru unele noi, care se pare că nu au nimic în comun cu originea acestui popor. Cu alte cuvinte, avem parte de păreri pro și contra adoptării unor sărbători ale altor popoare cu care avem experiențe interculturale. Una dintre aceste sărbători este cea de astăzi, Halloween, care este sărbătorită de cele mai multe popoare în fiecare an pe 31 octombrie. Mulți dintre cei care sunt contra adoptării acestei sărbători la noi cred că sărbătoarea își are originea în rădăcinile poporului american, acesta făcând-o mai cunoscută lumii occidentale. Dar, la rândul său, poporul american a adoptat această sărbătoare de la irlandezii care au emigrat în secolul al XIX-lea în Statele Unite ale Americii. Suedezii de exemplu o sărbătoresc în fiecare an în prima sâmbătă din noiembrie. Puțini dintre cei care au păreri contra știu că numele acestei sărbători provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, care denumește Sărbătoarea Creștină tuturor sfinților. Țările în care predomină creștinismul occidental —catolic șprotestant, au asociat sărbătoarea de Halloween cu Sărbătoarea Creștină Tuturor Sfinților și o sărbătoresc pe 1 noiembrie, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită la această dată.

Halloween
Unii istorici, precum Nicholas Rogers, cercetând originile istorice ale acestei sărbători cred că această sărbătoare era cunoscută în Imperiul Roman ca Ziua Pomona. Pomona fiind zeița fructelor și semințelor. De asemeni, el a descoperit că această sărbătoare mai era asociată și cu festivalul celtic Samhain, care sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate”, ceea ce pentru celți însemna începutul Anului Nou Celtic”. 
Pentru vechii celți ziua aceasta de Halloween, sărbătorită la Festivalul Samhain, samhain sau sfârșitul verii, reprezenta nu doar trecerea de la o etapă la alta de viață, de la lumină la întuneric, ci și ziua în care ei credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se deschide, permițând tuturor spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. 
De aici provin costumele și măștile care se poartă în această zi. Ei se deghizau în spirite rele pentru a putea să alunge adevăratele spiritele rele ce s-ar fi putut apropia de ei. Totodată, cu această ocazie cei dragi trecuți dincolo erau cinstiți și invitați la masă. 
Oricare ar fi originea și influențele ulterioare pe care le-a cunoscut această sărbătoare este clar că ea are simbolistică doar pentru cei care vor să creadă în așa ceva. Nu ne putem lăsa influnțați decât de persoane, fapte, întâmplări, evenimente, cărora le permitem să ne influențeze într-un fel sau altul viața, mentalitatea, tradițiile.




Și tu poți scrie pe NonConformista! 
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe: only4foryou1@gmail.com !

Sigur O Sa Iti Placa

0 comentarii

Scrie un comentariu!





script

non