Femeia - o esență - NonConformista

Femeia - o esență


Aruncând o privire asupra unei descrieri oferită de către dicționarul explicativ al limbii române, comparativ cu descrierea cuvântului bărbat, cel al femeii pare searbăd. Limitându-se la câteva explicații mult prea simpliste pentru complexul feminin. Așadar, conform acestui dicționar aflăm că femeia este o persoană adultă, de sex feminin, care în funcție de regiunea din care provine mai poate fi numită și muiere. Și ca o concesie, în cazul în care aceasta este căsătorită poți să-i spui nevastă sau soție. Cu această ultimă explicație s-ar părea că rolul femeii este conferit de bărbat și nu de ceea ce reprezintă ea ca entitate de sine stătătoare.



Nimic despre fragilitatea și candoarea ei, despre grația ce se desprinde cu fiecare gest făcut. Și cu atât mai puțin despre misterul care o înconjoară încă de la primele atestări biblice.
Nimic nu amintește că a fost și a rămas muză pentru cei care servesc artele,  poeții dedicându-i pagini întregi fără să reușească să-și desăvârșească opera în ceea ce o privește. Scluptorii încercând să o eternizeze în piatră, iar pictorii căutând să-i surprindă sufletul pe pânză, pentru posteritate.

Nimic despre faptul că pentru ea s-au dus războaie și cu atât mai puțin că ea a participat activ la altele. Rabindranath Tagore credea că femeile se împart în mame și iubite. Primele, semănând cu anotimpul ploilor, te hranesc, au grijă să-ți fie bine, mergând până la sacrificiu pentru a te mulțumi, celelalte asemănându-se cu primăvara sunt dulci, misterioase, trezindu-ți "valuri în sange".

Să fi avut dreptate Tagore, încercând o clasificare a femeilor?
Cum ai putea să clasifici complexitatea, mai mult sau mai puțin complexă, femeie sau mai mult femeie?
Pe de altă parte, Denis Diderot credea că atunci "când scrii despre femei, trebuie să-ți înmoi pana în culorile curcubeului și să presari rândurile cu pulberea de pe aripile fluturilor". Dar oare femeia zilelor noastre s-ar recunoaște într-o astfel de caracterizare?
Poate că este adevărat că nimeni nu înțelege mai bine o femeie decât o alta femeie, poate că avea dreptate Eleanor Roosevelt când afirma că  "o femeie este precum un pliculeț cu ceai; nu știi ce esență puternică are până când nu-l bagi în apa fierbinte."




Rita Drumeș

Sigur O Sa Iti Placa

0 comentarii

Scrie un comentariu!





script

non