Femeia - o esenta

Femeia - o esenta

Aruncand o privire asupra unei descrieri oferita de catre dictionarul explicativ al limbii romane, comparativ cu descrierea cuvantului barbat, cel al femeii pare searbad, limitandu-se la cateva explicatii mult prea simpliste pentru complexul feminin.
Asadar conform acestui dictionar aflam ca femeia este o persoana adulta de sex feminin, care in functie de regiunea din care provine mai poate fi numita si muiere.
Si ca o concesie, in cazul in care aceasta este casatorita poti sa-i spui nevasta sau sotie.Cu aceasta ultima explicatie s-ar parea ca rolul femeii este conferit de barbat si nu de ceea ce reprezinta ea ca entitate de sine statatoare.


Nimic despre fragilitatea si candoarea ei, despre gratia ce se desprinde cu fiecare gest facut, si cu atat mai putin despre misterul care o inconjoara inca de la primele atestari biblice.
Nimic nu aminteste ca a fost si a ramas muza pentru cei care servesc artele,  poetii dedicandu-i pagini intregi fara sa reuseasca sa-si desavarseasca opera in ceea ce o priveste, scluptorii incercand sa o eternizeze in piatra, iar pictorii cautand sa-i surprinda sufletul pe panza, pentru posteritate.
Nimic despre faptul ca pentru ea s-au dus razboaie si cu atat mai putin ca ea a participat activ la altele.

Rabindranath Tagore credea ca femeile se impart in mame si iubite.Primele, semanand cu anotimpul ploilor, te hranesc, au grija sa-ti fie bine, mergand pana la sacrificiu pentru a te multumi, celelalte asemanandu-se cu primavara sunt dulci, misterioase, trezindu-ti "valuri in sange".
Sa fi avut dreptate Tagore, incercand o clasificare a femeilor?
Cum ai putea sa clasifici complexitatea, mai mult sau mai putin complexa, femeie sau mai mult femeie?!

Pe de alta parte, Denis Diderot credea ca atunci "cand scrii despre femei, trebuie sa-ti inmoi pana in culorile curcubeului si sa presari randurile cu pulberea de pe aripile fluturilor".Dar oare femeia zilelor noastre s-ar recunoaste intr-o astfel de caracterizare?

Poate ca este adevarat ca nimeni nu intelege mai bine o femeie decat o alta femeie, poate ca avea dreptate Eleanor Roosevelt cand afirma ca  "o femeie este precum un pliculet cu ceai; nu stii ce esenta puternica are pana cand nu-l bagi in apa fierbinte."


Rita Drumes
Constanta - 20 aprilie 2013

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

AdNow

loading...