Cum Să Eviți Insomnia Cauzată de Coronavirus - NonConformista

Cum Să Eviți Insomnia Cauzată de Coronavirus

Cum Să Eviți Insomnia Cauzată de Coronavirus

În contextul actual, al pandemiei cauzate de virusul SARS Cov2, și al unei iminente crize financiare tot mai multe persoane acuză nopți albe sau un somn necorespunzător, ceea ce înseamnă că sunt suferinde de insomnie.

Insomnie este termenul adoptat de psihoterapeuți și medici pentru a defini tulburările de somn primare, datorate sau asociate unor frământări psiho-emoţionale şi de adaptare, asociate specific culturii, vârstei şi sexului.

Firește că insomnia mai poate fi asociată și cu un consum exagerat de cofeină(mai ales după ora 17.00), băuturi energizante, alcool, tutun sau medicamente psihotrope.

Excluzând cauzele medicale ale insomniei, cum ar fi alergiile nazale, dureri abdominale combinate cu un reflux gasto esofagian, probleme cauzate de hipertiroidie, astm sau dureri cronice, ajungem la cele de ordin psiho-emoțional.

Acestea sunt generate de depresie, atunci când există un conflict psihologic și pot duce la modificări ale stării generale, producând o dereglare la nivel hormonal și psihic.

De ordin psiho-emoțional când insomnia este generată pe fondul anxietății, ca urmare a faptului că persoanele sunt neliniștite, îngrijorate pentru problemele cu care s-au confruntat peste zi sau pe parcursul unei perioade de timp mai lungi.

Pentru a reuși să îți reglezi somnul, să treci cu bine peste aceste nopți albe care îți pot vicia stilul de viață trebuie să:

  • încerci, dacă ai posibilitatea, să dormi măcar o oră la amiază;
  • să eviți consumul de cafea și alcool în cantități exagerate, deoarece cafeaua este un stimulant puternic, iar alcoolul un  sedativ puternic, care îți poate întrerupe somnul peste noapte, ceea ce va conduce la un somn lipsit de calitate;
  • să eviți să mănânci cu 4 ore înainte de a merge la culcare, deoarece un stomac plin poate produce disconfort fizic în timpul somnului;
  • dacă obișnuiești să lucrezi de acasă seara târziu, este bine să eviți pe viitor această metodă de lucru, deoarece lumina de la computer trimite semnale alertante către creier, iar atunci când te vei culca acesta va rămâne setat pe acel mesaj alertant, ceea ce te va face să constați a doua zi că deși ai dormit nu ai dormit suficient de bine.

Alte recomandări pentru a evita însomnia și pentru a avea un somn de calitate:
  • încearcă să mergi la culcare la aceiași oră în fiecare seară, deoarece astfel nu îți vei deregla ceasul biologic;
  • aerisește camera 15 minute înainte de culcare;
  • evită să adormi cu televizorul deschis, dacă acesta se află în dormitor;
  • schimbă-ți lenjeria de pat și pijamaua cât mai des posibil;
  • aprinde un bețișor cu miros de lavandă, deoarece lavanda are rol sedativ;
  • gândește-te la ceva frumos înainte de a adormi, nu la ceea ce s-a întâmplat peste zi sau la ceea ce ar trebui să se petreacă ziua următoare


În cazul în care efectul se lasă așteptat, nu ezita să consulți un medic!



Sigur O Sa Iti Placa

0 comentarii

Scrie un comentariu!





script

non